top of page

Hoe was ik mijn auto zelf in een wasbox? 
 

 

 

Deze vraag word ons vaak gesteld en uiteraard hebben wij het antwoord voor u hieronder:

STAP 1: Spoel de auto goed af. Belangrijk is dat u de auto eerst goed afspoelt met hoge druk. Er kan zich namelijk aan de auto door weersomstandigheden zand, zout of ander vuil hechten. Als u dit niet eerst verwijdert voor dat u daadwerkelijk de auto gaat wassen heeft u een grote kans dat dit vuil zich in de borstel of spons nestelt. Dat is uiteraard niet gewenst en veroorzaakt gegarandeerd krassen. 

STAP 2: De auto inspuiten met sop. Verdeel de sop goed over de gehele auto zodat het sop al het overig vuil kan losweken.

STAP 3: Behandel de auto met de borstel en sop. Als de auto volledig is ontdaan van alle vuil kunt u de auto behandelen met de borstel. Door de zachte paardenharen aan de borstel kunt u de auto ontdoen van het laatste vuil. Maak bewegingen in de lengte een geen rondjes.

STAP 4: Spuit de auto na met osmose water. Als u geheel klaar bent met het schoonmaken van de auto kunt u de auto geheel afspuiten waarbij u alle sop en vuil van de auto afspuit. Als de auto geheel ontdaan is van sop en vuil kunt eventueel nog een glansproduct gebruiken om de lak meer glas mee te geven. Hierna kunt u de auto laten opdrogen zonder kringen wegens het osmose water.

Hier nog een aantal tips om uw auto zo krasvrij mogelijk te wassen.

Wastips

Ga je zelf aan de slag in een wasbox, denk dan aan het volgende:

  • Gebruik geen spons, maar een microfiber washandschoen. Vuil en zand kunnen zich in een spons ophopen en krassen veroorzaken

  • Ververs regelmatig het water in de emmer; vuil en zand blijven op de bodem aanwezig. Elke keer wanneer je jouw washandschoen in het water doopt, loop je het risico dat je een deel van dit vuil over je auto uitsmeert

  • Was je auto altijd in de lengterichting. Draaiende bewegingen veroorzaken zogenaamde 'swirls' in de lak; cirkelvormige krassen die in het volle (zon)licht goed te zien zijn

  • Maak je velgen schoon met een speciale velgenreiniger. Gebruik een schilderskwast om het reinigingsmiddel goed te verdelen en vergeet ook niet de achterzijde van je wielen goed schoon te maken. Opgekoekt vuil kan anders onbalans geven

  • Gebruik je een hogedrukreiniger? Zorg dan wel dat je minimaal 20 centimeter afstand houd tussen de mond van de spuit en de lak van je auto. Dit om de lak niet onnodig te beschadigen. Heb je zelf geen hogedrukspuit, dan kun je daarvoor bij een wasbox terecht.

  • De auto droog maken doe je met een droogdoek, ook wel een 'watermagneet' genoemd. Dat is een zeer zachte doek, die geen beschadigingen aan de lak aanbrengt. Bovendien kan zo'n watermagneet een veelvoud van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen.

 

Zie onze Carwash Blijdorp Shop voor de beste voorwas middelen voor uw

auto deze bevind zich in op het stofzuigplein.

 

Ruiten reinigen

Om de ruiten schoon te maken, gebruik je glasreiniger op alcohol basis. Ook hier geldt: reinig de ruiten in de lengte. Vervolgens pak je een andere droge doek om de ramen droog te wrijven.

Dode insecten

Dode insecten op je lak? Spuit de - droge! - auto in met insectenreiniger. Laat het even inwerken en spuit de auto daarna af met een hogedrukspuit.

Vogelpoep

Het is belangrijk om scherp te zijn op vogelpoep, aangezien de zuren uit de ontlasting een vernietigend effect op je autolak kunnen hebben. Verwijder vogelpoep daarom zo 'vers' mogelijk. Het laat zich gemakkelijk weghalen wanneer je een prop natgemaakt wc-papier op de bevuilde plek legt. Een paar minuten laten liggen en vervolgens verwijder je met het wc-papier ook de vogelpoep!

Hars en honingdauw

Hars en honingdauw zijn lastig van de auto te verwijderen. Zeker wanneer het kleverige goedje is uitgehard, omdat het al een tijdje op jouw auto zit. Hars is afkomstig van bepaalde boomsoorten, honingdauw wordt door bladluizen aangemaakt. Vers gevallen hars of honingdauw kun je proberen te verwijderen met lauwwarm water, wat autoshampoo en een zachte doek of spons. Vermijd grote krachten bij het verwijderen van vuil op je lak, om krassen te voorkomen.

Lukt het niet met water en zeep, gebruik dan geen agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten. Gebruik een middel dat ervoor is gemaakt, zoals harsverwijderaar van bijvoorbeeld Valma of Sonax. Dat werkt goed en is niet schadelijk voor de lak.

Parkeren onder de bomen kun je niet altijd vermijden. Bij een auto die goed in de was zit of is behandeld met een lakbeschermer, is hars gemakkelijker te verwijderen omdat het minder goed hecht.

bottom of page